Un fel de cărţi...

...dar care nu există!

Autorii şi proza scurtă din science-fiction
- colecţii de povestiri -




- Povestiri din CronoSpatiu -

În urmă cu vreo doi ani am avut ideea unei colecţii de povestiri având ca subiect calatoria în timp. Titlul l-am ales după povestirea lui Constantin Cozmiuc. Nu ştiam atunci că mai apăruse prin anii '90 o antologie, cu exact acelaşi nume, ingrijită de Cornel Robu. 
În acest volum au fost adunate câteva din cele mai frumoase povestiri de gen publicate la noi, în general în almanahul Anticipatia, înainte de 1989. 
Stau alături nume sonore ale anticipţiei, precum şi cele ale unor tineri autori de la acea vreme: Marcel Luca, Lewis Padgett, James Tiptree Jr., Isaac Asimov, Dorin Davideanu, Oana Grigoriu, Constantin Cozmiuc, Alfred Bester, Victor Kernbach, Ray Bradbury, Mircea Opriţă, Robert A. Heinlein, Sergiu Someşan, Francisc Carsac, Mihnea Moisescu, Poul Anderson.



"Revista timişoreană „Paradox” a fost şi rămâne un reper semnificativ în istoria literaturii SF din România. Existenţa ei este strâns legată de cenaclul „H.G. Wells”, a cărui voce a fost, de fapt. Deşi, în timp, fanzinul a trecut prin mai multe formate şi formule de editare, identitatea sa, dincolo de nume, a avut drept nucleu un anumit mod de a înţelege science-fiction-ul, comun majorităţii redactorilor şi colaboratorilor săi, în care valoarea literară era cea care prima.
Între 1972 şi 2005 au apărut 21 de numere tipărite, 14 până în 1989, şi 7 după, la care se mai adaugă încă patru doar în format electronic, după cum urmează: 1972, 1974, 1978, 1980 (două), 1981 (două), 1982, 1983, 1985-1989 (câte o apariţie în fiecare an), 1990, 1991, 1994 (două), 1997, 1998 şi 1999, iar cele electronice „au văzut lumina monitorului” în 2004 şi 2005…" - (Lucian Ionica -2012)

O parte din povestirile publicate de-a lungul anilor se regăsesc în acest volum virtual.





Dumitru Luca s-a născut la Ianova (județul Timiș), în 1 iulie 1946, şi a murit la Timişoara în 28 aprilie 2013. Pseudonimul său literar şi jurnalistic este Marcel Luca.
A fost  unul dintre primii membri ai cenaclului „H.G.Wells” din Timişoara (1969), al cărui secretar literar a fost între anii 1970-1978, fiind (împreună cu Cornel Secu) editorul primului fanzin tipărit din România, „Paradox” (nov. 1972). Debutează în Colecţia „Povestiri ştiinţifico-fantastice” nr. 382/1971. 
Între 1970 şi 2012, publică proză scurtă, versuri sau articole în peste 25 de reviste şi almanahuri, majoritatea din vestul țării. Proza scurtă aparţine genului sf, versurile parodice şi umoristice aduc a Topârceanu şi Teodoreanu, articolele sunt mai ales reportaje şi anchete. „Medalionul“ (grupajul) care i se publică în Almanahul Anticipaţia 1984 îl prezintă ca „fanul perpetuu“. Marcel Luca a semnat şapte cărţi, printre care Tactică şi Strategie -1998 cuprinde cele mai bune dintre ficţiunile sale speculative de până la acea dată. ...
A fost distins cu numeroase premii la Convenţiile naţionale ale cenaclurilor SF, de ziarul „Scînteia tineretului”, cu „Premio Europa” pentru scenariu b.d. Planeta fara pterodactili (ilustraţii Sandu Florea), la Stresa, Italia, 1980.

Din textele publicate de-a lungul timpului,  am reuşit să condensez două volume virtuale, unul purtând titlul TACTICĂ ŞI STRATEGIE, ca şi volumul publicat la editura Marineasa in 1998, iar celălalt ATAC CU SPITFIRE LA BINDERDAAL.



Acest prim volum virtual adună povestirile publicate pe site-ul cenaclului H.G.Wells  - şi fac parte din volumul "Tactică şi strategie" apărut la editura MARINEASA - Timişoara, 1998








În acest al doilea volum virtual am inclus câteva  povestiri apărute între 2009-2013 în revista Helion, precum şi povestirile de debut publicate în CPSF şi primele fanzine Paradox .







ALEXANDRU UNGUREANU s-a născut în Bucureşti  la  7 ianuarie 1957 şi a murit la 11 octombrie 2004 la  Bacău. 
Are preocupări literare încă din liceu, frecventând mai toate cenaclurile bucureștene și scriind cu frenezie proză umoristică, poezie și teatru absurd. În anul 1978 își face debutul în cenaclul studențesc Solaris, al Casei de Cultură a Studenților "Grigore Preoteasa", pe care îl va și conduce în perioada 1979-1982. În 1979 creează primele proze de anticipație, gen care îl va impune rapid mai ales prin inventivitatea, viziunea poetică și romantică, dar și ultramodernă cu care își construia misterioasele povestiri.
Debutează publicistic peste doi ani, când SLAST îi publică povestirea Alarmă în sistemele cibernetice, în același an revista "Convorbiri literare" acordându-i premiul său pentru povestirea Mașina de visat șerpi. Urmează, firesc, alte și alte consacrări, între care se număra Premiul Helion pentru povestirea „Artele marțiale moderne” (I) - 1982, Premiul al III-lea la secțiunea povestire a concursului Consfătuirii Naționale a Cenaclurilor de Anticipație, pentru „Cei dintr-o lacrimă” - 1982 ș.a., precum și apariția în paginile revistelor Știință și Tehnică, Ateneu, Convorbiri literare, România literară, Steaua, Vatra, în fanzinele Paradox, Helion, Fantastic Magazin, Ing, Quasar, în almanahurile Anticipația și Convorbiri literare.
În 1984, Editura Albatros îi publică, în colecția "Fantastic Club", romanul Marele Prag, ce l-a impus definitiv și i-a adus Premiul Comitetului Central al U.T.C. După 1990 își abandonează profesia de bază, dedicându-se aproape în exclusivitate gazetăriei, Tradus peste hotare și inclus în dicționarele de gen, prozatorul a decedat înainte de vreme, la începutul lui octombrie 2004. A publicat în "Convorbiri literare", Știință și tehnică, Almanahul Anticipația, Ing, Paradox, Helion, Fantastic Magazin și în toate antologiile SF editate înainte de 1990.




„Este un fel de prag peste care trebuie să trec adunându-mi clipele pe care tu le numeşti trecute sau viitoare, o cumpănă a vieţii ce se va înclina de partea cealaltă, permiţându-mi o existenţă în sine; tratând esenţa ca esenţă, voi renunţa deocamdată să modific Exteriorul în speranţa că astfel voi stăpâni propriile mele adâncuri...”





„Adevărată bombă de «sense of wonder», Artele Marţiale Moderne a fost, pe parcursul anilor 80, titlul port-drapel şi vârful de lance al «Noului val» din sf-ul românesc - şi nu fără temei, întrucât ea impresionează de la prima lectură printr-un frapant frison al noutăţii, prin prospetimea imaginaţiei şi prin stilul alert.”





8 comentarii:

dorel spunea...

Frumost tot ce ati realizat legat de carti ,pacat ca nu se citeste mult zic in ziua de azi.

moddeviatacom.health.blog spunea...

Nici nu-mi vine sa cred ca am gasit astfel de carti.Multumesc.

Anonim spunea...

Exista pe aceasta blog cartile Pisicile razboinice vol. 1, 2 si 3 de Erin Hunter?

O Altfel De E-Carte spunea...

Nu, numai ce se vede.

Anonim spunea...

Exceptional site, multumesc pentru tot ce am gasit aici!

Lili M spunea...

Ati avut o initiativa minunata! Va multumesc pentru romanele istorice in special(de unele dintre ele am luat cunostinta aici pentru prima oara) si pentru toate cartile in general.Felicitari!

Unknown spunea...

Caut cu disperare cartea J.R.R. Tolkien - Roverandom ,nu gasesc nici macar rezumat ,iar cartea este scumpa.Din pacate trebuie sa o cumpar pt.ca la limba romana d-na le-a cerut rezumatul cartii ,copiilor din clasa fiului meu .

Constantinis spunea...

Sînteți sublimi !

Colectie de Povestiri SF&F

Pro Arte - Gh. Mocanu (1938-1993)

Vladimir Colin - Grifonul lui Ulise

Constantin Ignatescu - Agurida

Vladimir Colin - Timp cu calaret si corb

Alexandru Mitru - Legenda Valaha

Nikolai Gogol - Taras Bulba

Bernard Cornwell - Harlequin

Bernard Cornwell - Vagabond

Bernard Cornwell - Eretic

Ion Arama - Luntrasii lui Vlad Voda

Eugen Boureanul - Vijelia